HAZOP: ken uw gevaren

HAZOP is dé methode voor systematische gevaaridentificatie van procesinstallaties. De identificatie van gevaren is een standaard onderdeel van een veiligheidsmanagementsysteem. Afhankelijk van de risico’s van de installaties is het ook een door de Arbeidsinspectie verlangt onderdeel. Daarbij wordt de kwaliteit ervan beoordeeld.

De kwaliteit van een HAZOP studie wordt vooral bepaald door de kennis en ervaring van het HAZOP team en de HAZOP voorzitter. SSC heeft ervaren HAZOP voorzitters in dienst. Zij staan garant voor een goede HAZOP studie.

Koppeling met SIL Classificatie
Het ligt voor de hand om in een HAZOP studie ook de risico’s van de geïdentificeerde scenario’s te beschouwen. Dat bepaald de noodzaak voor (verdere) beveiliging en de noodzakelijke betrouwbaarheid ervan. Het raamwerk daarvoor ligt vast in de standaards NEN- EN- IEC 61508/61511.

 
Blog: Veiligheidsvisie

Column maart 2013
Blog: Veiligheidsvisie

Anno 2013 is Procesveiligheid een hot item. Pers en politiek schrijven en spreken er graag over. Denk alleen maar aan de 'Odfjell' affaire. Deze heeft geleid tot meer inspecties en strenger...

Lees verder

 
 

Kalender: