De HAZOP methode

De HAZOP methode (Hazard and Operability Analysis), ook wel storingsanalyse genoemd is de standaardmethode voor het identificeren en evalueren van procesafwijkingen.

De HAZOP methode werkt met gidswoorden voor de verschillende procesparameters (bijvoorbeeld: meer druk, minder temperatuur). De methode is afkomstig uit de chemie (ICI). Ga hier naar de download pagina om het artikel "HAZOP methodiek" te downloaden.

De meeste bedrijven in de procesindustrie verlangen dat een HAZOP wordt uitgevoerd in het ontwerpstadium en bij belangrijke wijzigingen in de installatie. Ook voor bestaande installaties worden periodiek HAZOP’s uitgevoerd. HAZOP speelt een steeds belangrijkere rol bij het verbeteren van de veiligheid en het vergroten van de bedrijfszekerheid. De HAZOP is tevens een middel om ongewenste scenario’s te identificeren waarvan de beveiligingen een door de SIL Classificatie vastgestelde betrouwbaarheid moeten hebben.
Kennis en ervaring in het toepassen van de HAZOP methode en het vermogen van de voorzitter om het team buiten de gebruikelijke denkpatronen te laten denken, zijn essentieel voor het gewenste resultaat van de HAZOP studie.

HAZOP sessie

SSC levert zowel een ervaren HAZOP teamleider als een secretaris die verantwoordelijk is voor het vastleggen van de discussies van de HAZOP sessies. De resultaten van de HAZOP sessies worden gepresenteerd in een rapport waarin opgenomen zijn de werkbladen en een lijst met aanbevelingen. SSC maakt gebruik van een softwarepakket van Lihou Technical Software Services voor het faciliteren van HAZOP studies en andere gelijkwaardige identificatie- en evaluatie studies.

We hebben HAZOP studies uitgevoerd voor:

  • Olie & gas productie installaties zowel on- als offshore
  • Tank opslagen en verladingen
  • Chloor productie fabrieken
  • Fosfor- en fosforderivaten installaties
  • Verffabrieken
  • Vetzuurfabrieken
  • Farmaceutische industrie
  • Voedingsmiddelenindustrie
 
Blog: Veiligheidsvisie

Column maart 2013
Blog: Veiligheidsvisie

Anno 2013 is Procesveiligheid een hot item. Pers en politiek schrijven en spreken er graag over. Denk alleen maar aan de 'Odfjell' affaire. Deze heeft geleid tot meer inspecties en strenger...

Lees verder

 
 

Kalender: